


Gazi Köyü Tarihi!
Gazi Köyü! diğer adıyla Gazi Kasabası! ve şimdiki adıyla Gazi Mahallesi!
Gazi Köyü, Develi’nin bir beldesidir. Kasabanın kurucusu Türkmen aşireti olarak söylense de başka bir rivayete göre köyün geçmişinin Suriye göçmeni Lekvanik aşiretine dayandırılmaktadır. Ancak Lekvanik (rivayet: Lek-Vanik ya da Lervanik) aşireti hakkında kaynaklar ihtilaflı bilgiler sağlamaktadır. Kimi kaynaklar Çorum-Kürt kökenli derken kimi kaynaklarda Suriye-Türkmen boyu olarak nitelemektedir. Görüşlerden birine göre Türkmen aşireti zorunlu olarak Osmanlı zamanında Halep ilinde bulunan Rakka mevkiinde iskân edilmiş, bunlardan ayrılan bir aile de Gazi Köy’ü kurmuştur.
Kasabanın kurucularından olan Türkmen Aşiret Reislerinden birisinin adının Gazi olduğu ve Gazi ismini bu şahıstan aldığı söylenmektedir.
Kuruluş tarihi ise 1703 ile 1710 arasıdır. Kasaba, 1989 yılına kadar köy iken 1989 tarihinden sonra Belediye olmuştur. Cebren ve hile ile kasaba ünvanı seçim dönemlerinde yapılan çalışmalar sonucu muhafaza edilmiş olsa da, 2013 yılında çıkan Belediyeler kanunu ile tekrar mahalle sınıfına geçiş olmuştur. Develi Belediyesine bağlanarak mahalle konumuna geçmiştir ve Gazi Mahallesi adını almıştır.
Köy, tarihi boyunca çevre köyler tarafından bilinmiş ve köy halkı büyük şehirlerde yaptıkları işler ile kendilerinden söz ettirmiştir. Köy nüfusu geçmiş yıllarda Büyük Şehirlere verdiği göçler sonucu İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde büyük kitlelere sahip olmuştur. Şehirlere göç eden köy nüfusu köyden ilk çıkan kişinin mesleğini takip etmiştir. Bu nedenle şehirde yaşayan Gazi Köylüler ağırlıklı olarak Fayans, İnşaat, Boya-Badana veya Parkeci olarak geçimlerini sağlamaktadırlar.
Şuan itibariyle bölgenin tarıma elverişli bir coğrafi yapısı itibariyle tarım ve hayvancılık ağırlıktadır. Köyde yaşayan insanların %80 tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır.